Sunday, October 14, 2012

Hannan Mawaddah

Pagi mulai hangat. 

Di kaki langit, cahaya mentari tersipu-sipu memancarkan ufuk merah jingga. Sesekali sekawan camar silih berganti berterbangan menghiasi awan gemawan, melatari mentari pagi.  Saling berpapasan ke timur dan barat, mencari rezeki yang melimpah ruah. Kokokan ayam mulai reda saat embun pagi mulai tersejat. Barangkali tekak kekeringan berkokok seawal dinihari.

Di kaki anak tangga beranjung biru itu, kelihatan sesusuk tubuh mungil sendirian. Sambil berteleku, berbekalkan sebatang ranting halus, tangan kecilnya ligat melakar sesuatu di atas tanah. Tekun. Rambut yang terjuih sedikit dari kerudung hijau miliknya, dibiarkan bermain-main di kepala dahi. Sesekali angin menghembus lembut, bawa debu menjamah mata. Terpisat-pisat tangan kecilnya menggosok mata. Pedih.

"Ibu, Hannan tak tahu lukis ni..." Hannan berpaling ke kiri, seakan mengetahui jejak ibunya menghampiri.

"Ibu, ini..." Hannan mencebik sedih sambil menghulurkan sekeping gambar. Hannan tunduk, menguis-nguis lakarannya hingga hilang rupa asal. 

Gambar bertukar tangan. Ibu tersenyum sendiri. Perlahan-lahan, Ibu melabuhkan punggung di sisi Hannan.

"Eh, kenapa dipadam lukisan tu? Kasihan ibu, tak dapat tengok lukisan Hannan." Ibu memujuk sambil memeluk erat sosok kecil di sisinya. Hannan memandangnya, muram. Dia tahu, pasti ada janji yang sudah terpateri di sebalik gambar dan lakaran di atas tanah itu. 

"Ayah..." mata Hannan mulai memerah. Hannan menggigit bibir, memutus bicara.

"Ayah janji nak buatkan ni kalau Hannan boleh lukis sama macam dalam gambar yang ibu pegang tu," suara Hannan halus tersekat-sekat dek hiba di dalam dada. Jari telunjuknya meruncing ke arah gambar di tangan ibunya.

"Oh, ini ya. Macam mana Hannan tahu tentang ni sayang?" Ibu merangkul Hannan ke atas ribaannya sambil bersandar di tepi anak tangga rumah. Sekeping gambar ditatap bersama-sama.

"Semalam, Hannan tengok tv. Ada cerita tikus-tikus dengan orang yang tiup ni. Semua tikus-tikus ikut dia. Lepas tu, orang tu tiup ni, ramai budak-budak ikut dia." tangan Hannan diletak berhampiran mulut, seolah-olah sedang meniup sesuatu.

"Hannan tak nak jadi macam budak-budak tu, ikut orang yang tak kenal. Hannan nak ada ni, nanti Hannan tak ikut dia." tangan  kecilnya bersungguh-sungguh menuding ke arah gambar, menunjukkan harapan yang tinggi terhadap gambar yang dilihatnya.

"Jadi, Hannan minta ayah buat ni ya? Siapa yang beri gambar ni?" Ibu bertanya sambil mengusap-usap kerudung Hannan.

"Hannan minta. Kemudian ayah beri gambar ni. Hannah tak nak gambar. Hannan nak tu," tangan Hannan menunjuk-nunjuk ke arah gambar.

"Hannan sayang, ingat tak kucing yang kita jumpa pagi semalam?" Ibu bertanya lagi.

Hannan termangu-mangu. Sela beberapa detik, Hannan mulai mengangguk.

"Kucing comot tu? Hannan tak suka. Kotor. Tapi ayah tetap suruh Hannan bagi air untuk kucing tu minum." Hannan mendengus kasar. Sesekali bibirnya dijuih.

"Hannan, kucing, haiwan kesayangan Nabi Muhammad. Nabi sangat sayangkan kucing. Kalau kita buat baik pada haiwan, Allah pun sayangkan kita sayang." Ibu mula menjernihkan keadaan. "Tengok gambar ni, dia biarkan kucing tu teman dia main seruling. Bayangkan kalau dia duduk seorang diri, siapa nak dengar dia main seruling?" Ibu mengajak Hannan berfikir.

"Ibu, kucing pun, boleh jadi kawan kita ya?" mata Hannan bersinar-sinar, meminta kepastian.

"Ya Hannan. Semua ciptaan Allah, adalah kawan kita. Kita kena hargai sebaik-baiknya. Kalau dah tak ada, kita yang susah. Macam seruling ni, kalau tak ada buluh, seruling pun tak ada. Sayang, walaupun kita ini tak ada harta melimpah ruah, tapi kita masih ada perasaan yang luas untuk menadah kasih sayang. Semua ini kurniaan Allah. Kalau selalu merungut, itu tandanya dah mula lupa Tuhan tau." hidung Hannan dicubit manja. Terkial-kial Hannan  di dalam ribaan ibunya. 

"Ibu, Hannan minta maaf. Hannan selalu merungut," tangan kecil Hannan memaut kejap tubuh ibunya. Hangat terasa; kasih sayang ibu dan anak menjalar, memenuhi ruang hati yang kosong.

"Ibu, Hannan masih boleh main seruling kan?" suara kecil berbisik halus di cuping telinga ibu.

"Kita tunggu ayah balik ya," ibu membalas separa berbisik. 

Hannan tersenyum kecil.

****

"Apalah yang mampu Hannan hadamkan melalui gambar ini... Hannan kan masih kecil..." getus hati ibu.2 comments:

Anonymous said...

orang "lama"..memberi secara tersirat..

mengajar dalam masa sama..kita bermain..:)

Najwa Najihah said...

meneladeni mereka. =')